Ez egy archívum. Így nézett ki az egyik legnagyobb magyar keresők­kel, keresőoptimalizálás­sal foglalkozó weboldal régebben. Az oldal aktuális állapota ide kattintva tekinthető meg.   Adatvédelmi nyilatkozat 

Melyik volt a legjobb kereső 2004. áprilisában?

Az itt leírtak már nem aktuálisak. A Keresők összehasonlítása oldalon olvashatsz az aktuális helyzetről!

 

Az elmúlt negyedévben rengeteg változás történt a kereső-szolgáltatások frontján.

Yahoo.com

A Google adatbázisa helyett már az Inktomi az Fast és az Altavista adatbázisának, vélhetően algoritmusainak felhasználásával épített saját rendszert használ. A sok beindexelt oldal ellenére a találati lista minősége gyatra, leginkább haszálhatatlan, mert

Mindazonáltal tetten érhető a fejlesztés, melyet az Inktomira épülő adatbázissal végeztek. Első látásra a yahoo! eredményei úgy néznek ki, mintha beszúrtunk volna jópár új oldalt az inktomi találatai közé. Jobban megnézve megfigyelhető, hogy találati sorrend egy kicsit eltér, kicsit jobb.

vizsla.origo.hu

Az oldalon megjelenik a Yahoo! logója (powered by Yahoo! search), ami a fentiek fényében komoly aggodalomra adhatna okot, azonban hál' Istennek nem igaz, azaz csak részben. Ugyanis az oldal továbbra is az Alltheweb.com-nak is szállító Fast adatbázisát használja, mint eddig. Tény továbbá, hogy a Yahoo! tulajdonában áll ez az adatbázis is.

Továbbra is komoly hibái vannak az adatbázisnak, nem tudja igazán jól felismerni a magyar oldalakat, az  el  keresőszóra egyiptomi oldal jön be első helyre, a  de  keresőszóra francia, katalán és spanyol oldalak kerülnek az első tízbe, a  mint  keresőszóra szintúgy jönnek a nem magyar oldalak.

Továbbra sem tökéletes a rangsorolás: úgy gondolnám, hogy a leggyakoribb magyar szavakra rákeresve a legnagyobb webhelyeknek kellene benne lennie az első 10-ben, azonban ez kb. csak felerészben igaz.

Érdekes szolgáltatás, hogy meg lehet nézni, hogy egy adott pillanatban melyik volt a legutóbbi tíz keresőszó.

alltheweb.com

Valami történt. Hiába dolgozik ugyanabból az adatbázisból a vizsla és az alltheweb, ez utóbbi rengeteg idegennyelvű oldalt hoz ki találatként. Mintha a vizsla okosabban "detektálná", melyik oldal magyar. Nem kezdtem el kutatni mélyebben a jelenség gyökerét, nem különösebben érdemes ezekkel a keresőkkel foglalkozni, mert sajnos a Google mellett még mindig a futottak még kategóriában (szebb szóval az alternatív keresőb között) van a helyük.

hotbot.com

A találati sorrend hasonló a yahoo!-éhoz, de mintha attól árnyalatnyival rosszabbnak tűnne.

google.co.hu

Az utóbbi három hónapban nagy változások történtek a Google táján, és ez nem feltétlenül a magyar felhasználóknak kedvez.

Mindazonáltal még mindig messze a leghasználhatóbb helyezési rangsort a Google szolgáltatja, nem beszélve az adatbázis frissességéről és méretéről.

goliat.hu

A találati rangsor használhatatlan nem túl jelentős oldalak tűnnek elő, gyakran egy szerveren található, hasonló oldalak foglalják el az első tíz helyet.

heureka.hu

A rendszer vesztére kiír dátumot is az oldalakhoz. Lassan történelmi jelentőségű lesz az adatbázisa, nem szabadna frissíteni. Webtörténeti kutatásokhoz ideális, talán.


 

Google

Egyéb kikötés hiányában a weblap felhasználásának feltételeit a Creative Commons Licensz szabályozza. | impresszum