Ez egy archívum. Így nézett ki az egyik legnagyobb magyar keresők­kel, keresőoptimalizálás­sal foglalkozó weboldal régebben. Az oldal aktuális állapota ide kattintva tekinthető meg.   Adatvédelmi nyilatkozat 

Az oldal tartalma már elavult. Aktuális verzió: Keresők összehasonlítása

Melyik kereső programmal lehet a legjobban keresni magyar nyelvű weboldalak között? : Google, vizsla.origo.hu, heureka.hu, goliat.hu, altavista, Yahoo!, Hotbot, Teoma ?

Ebben a cikkben többféle megközelítésből kerülnek górcső alá a legnagyobb Szabadszavas keresők. Ha nem akarod végigolvasni a cikket, íme a végeredmény: a legjobb kereső szerintem a Google, Második legjobb az alltheweb.com, ami ugyanazt az adatbázist használja, mint a vizsla, viszont sokkal egyszerűbb, gyorsabb, nyugtatóbb a kezelőfelülete. (ha nem zavar a magyar nyelvű keresőfelület és az origo katalógusának hiánya) A többi keresővel a dolgok jelenlegi állása szerint nem érdemes foglalkozni.

Magyar nyelv specifikus kérdései

1)Magyar nyelvű tartalom felismerése, magyar oldalak közötti keresés lehetővé tétele.

2)Ékezetek kezelése: Ékezetes karakterek helyes felismerése, bármilyen kódolásban is legyen a szöveg.

3)Szótövezés: Magyar nyelvű szavak szótövének megállapítása, és nemcsak a keresőszó, hanem a szó toldalékolt alakjainak (többesszám, toldalékolt alakok, stb.) is figyelembevétele.

Adatbázis minősége

4)Minél több lap: Megfelelően sok lap van beindexelve és feldolgozva a kereső adatbázisában

5)Minél aktuálisabb állapot: Folyamatos és nagyarányú indexelés következtében a friss oldalak változásai minél hamarabb bekerülnek a kereső adatbázisába, a teljes adatállomány újraindexelése rövid időn belül bekövetkezik.

6)Csak valódi tartalom: Kizárólag a spammolás érdekében létrehozott, egyébiránt haszontalan oldalak kiszűrése

Találati lista minősége

7)Fontos dolgok kiemelése: Hiába a sok beindexelt oldal, ha a találati lista nem a leginkább odaillő, legfontosabb oldalakat hozza ki a legjobb helyezésekkel, egy kulcsszóra rákeresve.

Felhasználói felület minősége

8)Egyszerűség: Könnyen áttekinthető, gyorsan betöltődő (nyitó)oldal.

Milyennek is kellene lennie az ideális keresőnek ?

Vizsgálatunkhoz felhasználjuk a Szószablya projekt web-gyakorisági szótárát: az ebben leggyakrabban előforduló 20 magyar szóra keresve elemezzük a keresők működését: (Köszöntettel tartozom Németh László-nak hasznos segítségéért)

A keresőkről általában

Robotok indexelik az oldalakat. A Keresőrobotok segítségével adatbázisok épülnek. Egy adatbázist sokszor több keresőszolgáltatás használ. Kicsit kusza, hogy ki milyen adatbázist használ, illetve melyik keresőszolgáltatás és adatbázis kinek a tulajdonában van, mert sok az átfedés. Az alábbi táblázat áttekintést ad a főbb robotokról, és az általuk épített adatbázisok főbb elérhetőségi helyeiről.

googlebotGoogle és Yahoo!
Larbingoliat.hu
Fast-WebcrawlerAlltheweb és vizsla.origo.hu.Origo
Inktomi SlurpHotBot? és MSN Search
ScooterAltavista

A vizsgálandó keresők kiválasztása

1) Magyar nyelvű tartalom felismerése

2) Ékezetek kezelése

3) Szótövezés

4) A beindexelt magyar nyelvű oldalak mennyisége

Sok esetben a kereső nem adott találatot, vagy azt jelezte, hogy nincsen találat, vagy pedig túl általánosnak minősítette a keresési feltételt. A diagramon látható lyukak ezért keletkeztek egyes keresőknél.

összes kereső találatainak áttekintő diagramja

Jól látható, hogy a Fast (origo vizsla és alltheweb) adatbázisa nagyságrendekkel több oldalt jelzett, mint a Google-é. Valószínüleg ennél is jobb helyezést ért volna el a goliat, de nem hagyott keresni a leggyakoribb öt magyar szóra. Ezért az alábbi diagram már csak az 6.-20. leggyakoribb magyar szavakat vizsgálva összegez: A legnagyobb meglepetés, hogy a Google csak a középmezőnyben foglal helyet.

összes kereső találatainak öszesített diagramja

5) A beindexelt magyar nyelvű oldalak frissessége

Az adatállomány frissességének egyik jele, ha változik a beindexelt oldalak mennyisége. (optimális esetben bővül) Az első vizsgálathoz képest megismételtük a keresést egy nap és egy hét múlva. A goliat által kijelzett találati oldalak száma semmit sem változott, ez alapján valószínűsíthető, hogy az adatbázis semmit sem változott egy hét alatt.
A Google és az Alltheweb adatbázisának bővülését az alábbi diagram mutatja:

összes kereső találatainak öszesített diagramja

Az adatbázis naprakészségének másik jele, ha aktuális, nemrég felkapott témákra, kulcsszavakra keresünk rá: három kulcsszó (konbinációt9 vizsgáltunk, mindegyik a vizsgálat időpontjához képest uszkve három héttel hamarabb került be a köztudatba: "való világ 3", egyik beköltöző: "Pandora", aki sokáig a legkeresettebb kulcsszó is volt, illetve egy internetes jelenség, a halapenz.hu-val kapcsolatos botrány/polémia miatt a "hálapénz" kulcsszó.

"pandora" kulcsszó

goliat.hualltheweb.comgoogle.co.huhotbot.com
Egy oldal a pandora.inf.elte.hu gépről és kilenc oldal a www.pandora.hu -ról, a keresett témához semmi közük. (5375 találat)Egy Pandora's Box nevű szexvideó oldal, a P.Box együttes nyitólapja kétszer, két oldal az elte pandora nevű gépéről. Pozitív, viszont, hogy a találatokat több csoportba rendezte, és felkínálta a választást a különböző csoportok között: a friss hírek, hírek, magyar csoport között megjelenik a keresett téma is, bár a Google-nél jóval kevesebb és kevésbé releváns találattal. (13706 találat)Az első két oldal valami az uhulinux oldaláról, de az összes többi konkrétan a keresett témával foglalkozik, két kattintáson belül el lehetett jutni a hölgy honlapjáig is... (11500 találat)Öt találat ugyanaz volt, mint az Alltheweb eredménye, de megjelent a televíziós műsor hivatalos honlapja is az oldalak között.(2891 találat)

"való világ" kulcsszó

goliat.hualltheweb.comgoogle.co.huhotbot.com
A Való Világ 2. szériájához köthető kevéssé fontos öt oldal: (pl. hanganyag, operatőrök oldala, stb.), Illetve a házat felépítő cég három oldala szerepel az első helyezések között. (8474 találat)Első az aktuális műsorfolyam hivatalos oldala, második egy azóta megszűnt, vélhetőleg nemhivatalos oldal, egyébként blog bejegyzések, fórum, kapcsolódó hírek és vélemények. 10. lett itt is a házat készítő cég. Csupán kettő, nem a témával folgalkozó oldal volt. (18400 találat)Első a VV 3 honlapja, második a VV1, harmadik a VV2 honlapja, további hat nagy portálok témával foglalkozó oldala, az utolsó szintén az, de egy kisebb oldalon megjelentetett vélemény. Talán kissé túlprezentált az origo portáljának jelenléte, a három hivatalos VV honlapon túl még négy origós oldal jelent meg. (Az alltheweb-en keresve, ami olyan mintha az Origó Vizsláját kérdeznénk, csak egyszer jelenik meg Origós oldal.) (27335 találat)Kissé más találatokat hozott ki, mint a Google, az Origo oldalai nem voltak annyian (7 helyett csak négy), de a VV3 és a VV1 oldalát ugyanúgy kihozta, tehát használhatóságban semmiben sem maradt el az eredménylistája. (6518 találat)

"hálapénz" kulcsszó

goliat.hualltheweb.comgoogle.co.huhotbot.com
A paraszolvenciával általánosságban foglalkozó oldalak, ebből hat találat ugyanarról a szerverről, melynek első helyezett lapja 1998-ban íródott. (105 találat)A paraszolvenciával általánosságban foglalkozó oldalak, színes hírtől kezdve a komoly híren át a kamara etikai kódexéig. Feltűnik a 8. helyen a halapenz.hu egy azóta már leszedett oldala! (7658 találat)Hét találat foglalkozott konkrétan a halapenz.hu-val. Ebből egy már arról szólt, hogy megszűnt a kérdéses oldal, négy pedig az oldal tartalmának klónozásairól számolt be, a többi a témával foglalkozó topic volt. (14000 találat)Hetedikként megjelent a halapenz.hu, mégis a legtöbb oldal a (hét) a keresett témához volt kapcsolható, de találatok nagyobb portálok nyitóoldalait jelezték, ahol egyszer valamikor feltehetőleg szalagcímként feltűnt a téma, nem pedig maguk a témával foglalkozó konkrét oldalak címei kerültek beindexelésre. (2633 találat)

A legjobb találatokat a Google szolgáltatta,
második legjobb az Inktomi adatbázisából dolgozó Hotbot lett, de a különbség igyen kicsi az Alltheweb-hez képest, ami lehetett véletlen is. Helyezését indokolja az is, hogy jóval kevesebb beindexelt lapból hozta ki esetenként a Google-t is elérő hasznosságú találati listáját.
az Alltheweb találatai illeszkedtek a kulcsszavak jelentéséhez, bár az aktuálisabb jelentéstartalmukkal kapcsolatban kevésbé igazítottak el, ha a lap alján felkínált további kulcsszó szerinti csoportosításokra kattintottunk, akkor használhatóbbak voltak a találatok.
A goliat.hu egyszerűen leginkább használhatatlan találatokat adott.

6) Az értékes tartalom előtérbe helyezése

Az előző pont keresései is érdekes információkkal szolgálhattak e tekintetben, de ellenőrizzük le egy egyszerű kereséssel a keresőmotorokat. Mindenki a saját műfajában indul: rákeresünk a kereső nevére ugyanabban a keresőben. Mit tud magáról a keresőprogram? Mindenhol a magyar nyelvű oldalak között kerestünk.

alltheweb, altavista, hotbot

Nekik nincsen magyar nyelvű kezelőfelületük, úgyhogy értelemszerűen nem versenyezhetnek ebben a számban.

goliat : keresőszó: goliat

Első az index szabadszavas keresője, amit a goliat hajt, utána egy goliat.c3.hu nevű gépről jönnek minfenféle forgalmi statisztikák kilométer hosszan. A goliat.hu oldal sehol.

alltheweb (=vizsla.origo.hu) : keresőszó: vizsla

Az első találat az origo.hu, a második a vizsla.origo.hu, ami teljesen rendben is van. Van mág pár oldal a vizsláról mint kutyáról és az origo egy linkfarm jellegű megoldása.

google : keresőszó: google

Az első találat az a google.co.hu, a többi nagyjából nagyobbacska oldalak Google-val foglalkozó cikke.

7) Felhasználói felület

Az alábbi táblázat bemutatja, hogy az egyes keresők nyitóoldalainak eléréséhez mennyi adatot kell letölteni. A diagramból kitűnik, hogy miért jobb az alltheweb.com felületéről elérni a vizsla.origo.hu által is használt adatbázist. A második legnagyobb oldalméretet a goliat.hu szolgáltatta, több adatot kellett egy egyszerű nyitólaphoz letölteni, mint a Yahoo! igencsak túltelített oldalának megtekintéséhez. Plusz még kéretlenül felugró reklámablakot is kapunk. A Hotbot-nál nagyon szimpatikus a csak szöveges felület választásának lehetősége. Bár valószínűleg ennek a régebbi böngészőkkel való kompatibilitás is az indoka.

A vizsgálat:

A cikk írása óta a Yahoo! áttért az Inktomi adatbázisának használatára, az MSN pedig saját roboton dolgozik. Az Alltheweb is úgy látszik, átvenni készül  valamiféle Yahoo! keresőtechnológiát, mint azt az URL hozzáadására szolgáló oldalon írják.


 

Google

Egyéb kikötés hiányában a weblap felhasználásának feltételeit a Creative Commons Licensz szabályozza. | impresszum