Ez egy archívum. Így nézett ki az egyik legnagyobb magyar keresők­kel, keresőoptimalizálás­sal foglalkozó weboldal régebben. Az oldal aktuális állapota ide kattintva tekinthető meg.   Adatvédelmi nyilatkozat 

Kereső-adatbázisok nagysága és profilja

Nemzetközi kereső-adatbázisok mérete

http://searchenginewatch.com/reports/article.php/2156481

A Search Engine Watch cikke a kereső-adatbázisok méretének alakulásáról 1995-től napjainkig, közvetlen eléréssel az aktuális állapotról szóló elemzéssel. Az oldalon szerepelnek még a kereső-adatbázisok mérete és A web méretének vizsgálata témaköreihez kapcsolódó egyéb linkek.

Magyar weblapok a kereső-adatbázisokban

Az elmúlt évben viszonylagos rendszerességgel, háromhavonta vizsgáltam a magyar nyelvű keresés szempontából legfontosabb kereső oldalakat. Ezt tükrözik az alábbi diagramok: a SzóSzablya projekt által kimutatott leggyakoribb húsz magyar szóra rákeresve az alábbi eredményeket kaptam.

Google


A diagramon jól látszik, hogy a kapott találatok számának profilja változatlan, tehát az adatbázis összetételében és a keresőprogram működésében nem történt gyökeres változás. A találatok folyamatos növekedése mutatja, hogy egyre több és több magyar nyelvű oldal szerepel a Google indexében.

vizsla.origo.hu


Jól látszik, hogy az első mérést követően lecserélték a használt keresőmotort: az alltheweb helyett már a Yahoo!! adatbázisát használják. Ez logikus folyománya volt annak, hogy a Yahoo!! a tulajdonában levő különböző keresőtechnológiák közül egyet szeretne csak továbbfejleszteni és azt partnereinek eladni.

Yahoo!


2004. februárjában nem vizsgáltam a Yahoo!!-t még, mivel az egy az egyben a Google adatbázisát használta, ezért most csak beillesztettem az akkor a Google oldalain mért eredményeket. Jól látszik, hogy a saját fejlesztésű adatbázisban történő keresés hol több, hol kevesebb találatot adott az év folyamán. Ez jelentheti egyrészt azt, hogy a Yahoo!! algoritmusain továbbra is sokat finomítottak az év folyamán, illetve hogy csak az egyes különböző nyelvű oldalak megállapításában történt változás (tehát annak módja, ahogyan a kereső megállapítja egy oldalról, hogy magyar nyelvű-e avagy sem.)

goliat.hu


Alighanem a goliat háza táján változott a legtöbb dolog az év folyamán, amit plasztikusan érzékeltet ez a diagram. Hol sokkal több, hol sokkal kevesebb találatot mutatott ki az oldal. Bíztató, hogy azért ki lehet venni a növekvő tendenciát.

heureka.hu


Tavaly ősszel nem is vizsgáltam az oldalt, mivel a kereső adatbázisa február és április között gyakorlatilag semmit sem változott. Azóta viszont --mint az a diagramon is látható-- közel megduplázódott az adatbázis.

SZTAKI kereső

Novemberben pontosan ugyanannyi találatot jelzett ki, mint februárban. Sajnos ez azt mutatja, hogy csak látszólag indult el a szolgáltatás.


 

Google

Egyéb kikötés hiányában a weblap felhasználásának feltételeit a Creative Commons Licensz szabályozza. | impresszum